werkwijze

Natuurlijk vind je het belangrijk om tijdens de kraamweek zoveel mogelijk tijd en aandacht voor je kindje te hebben en wil je kraamzorg die bij je past en die goed voelt. Als je kiest voor ZZP kraamzorg ben je zeker van één vertrouwd gezicht in je kraamweek en heb je altijd een vast aanspreekpunt. Dat geeft een goed gevoel.

kennismaken

Neem gerust contact met me op om vrijblijvend kennis te maken. Dit is per mail, telefonisch of via Zoom, wat jij prettig vindt. Je kunt alle vragen stellen die jij wilt weten, of we kunnen gewoon even elkaar leren kennen. 

inschrijven

Tussen de 10e en 16e week schrijven de meeste vrouwen zich in voor kraamzorg. Dit lijkt vroeg maar voor de planning van de kraamverzorgende is dit de beste periode. Na de 16e week is de kans groot dat er al geen plaats meer is. 

Heb je je ingeschreven? Leuk, welkom!

Rond de 34e week kom ik bij jullie thuis om alles te horen over de zwangerschap tot dusver, en jullie wensen en ideeën rondom de bevalling en de kraamweek. Wordt het een thuisbevalling, een bevalling in een geboortehuis of in het ziekenhuis? Zijn er nog bijzonderheden? Wat is de beste manier om jou te ondersteunen en waar hebben jullie behoefte aan? Ik denk graag met jullie mee. Ook zullen we kijken naar de voorbereidingen die zijn getroffen voor de komst van het kindje en de ARBO omstandigheden om kraamzorg te kunnen verlenen. Daarnaast zal ik een indicatie geven van het aantal uren kraamzorg.

bevalling

En dan is het zo ver; het kindje dient zich aan, je gaat bevallen. Misschien ben je thuis, misschien in het ziekenhuis, of misschien zelfs ergens waar je niet had verwacht te zijn. Indien je thuis bevalt kan ik tijdens de bevalling ondersteunen. Dit doe ik door de verloskundige te assisteren en door jou zoveel mogelijk op je gemak te laten voelen. Na de bevalling blijf ik observeren en eventueel begint meteen de eerste kraamdag. Bij een ziekenhuisbevalling op medische indicatie is het niet mogelijk dat ik ondersteuning bied; hiervoor is specifieke zorg in het ziekenhuis beschikbaar.

Ongeacht waar jouw bevalling zal plaatsvinden, om de juiste zorg te kunnen verlenen is het belangrijk dat ik op de hoogte ben van de ontwikkelingen tijdens en na de bevalling. Daarom spreken we een aantal contactmomenten af. Dit kan telefonisch of per Whatsapp of SMS.

thuisbevalling

1e contactmoment 
Als de bevalling begint, dus jouw weeën beginnen of de vliezen breken. 

2e contact moment
Wanneer jullie weten hoeveel ontsluiting je hebt. De verloskundige zal dan bij jullie zijn (geweest). Tijdens dit gesprek bespreken we wat een goed moment is voor mij om te komen.

ziekenhuisbevalling

1e contactmoment 
Wanneer jullie naar het ziekenhuis vertrekken. 

2e contactmoment
Wanneer jullie kindje geboren is. 

3e contactmoment
Wanneer jullie weten wanneer je het ziekenhuis gaat verlaten.

 

kraamweek

Wat doet een kraamverzorgende tijdens de kraamweek?

Dat kunnen best veel dingen zijn, het is maar net waar jij en jouw baby behoefte aan hebben. Je kunt bijvoorbeeld denken aan:

  • Het verzorgen van de baby (verschonen, wassen, aankleden, temperatuur meten en controles uitvoeren).
  • Aandacht voor jou als (nieuwe) moeder en kraamvrouw; je hebt nogal wat gepresteerd! Als gecertificeerde massagetherapeut kan ik je met een lichte massage wat ontspanning bieden.
  • Daarbij hoort ook verzorging van de moeder en dagelijks controles uitvoeren (temperatuur, baarmoederstand, het checken van de genezing en helpen bij douchen en aankleden).
  • Ondersteuning bij (borst)voeding. Als je er voor kiest om borstvoeding te geven zal ik je ondersteunen om dit proces zo voorspoedig mogelijk op gang te laten komen en om samen met je baby een goed ritme te ontwikkelen. Borstvoeding is kunst waar jij en je kleine steeds beter in zullen worden. Het is een belangrijk onderdeel van de groeiende band tussen baby en moeder waarbij het vooral draait om vertrouwen, aandacht en toewijding. Kies je voor kunstvoeding, of is het niet mogelijk om borstvoeding te geven, dan zal ik helpen met flesjes maken, schoonmaken en het uitleggen van verschillende methoden om de fles te geven.
  • Verzorging van andere gezinsleden. Denk aan het helpen klaarmaken voor school, broodjes smeren, haren kammen, tijd voor verhalen en vragen. En natuurlijk ook tijd en aandacht voor jouw partner.
  • Komt er kraamvisite langs? Gezellig! Dan is het mijn taak om te zorgen voor koffie, thee en beschuit met muisjes, of een andere traktatie.
  • Op het gebied van schoonmaken kijk ik altijd wat nodig is en waar ik kan helpen. Denk bijvoorbeeld aan het doen van de vaat, de was en stofzuigen.
  • Eten en drinken zijn belangrijke basisvoorwaarden voor een happy family. Daarnaast draagt gezond eten ook bij aan een spoedig herstel. Ik maak met alle liefde een fijne maaltijd klaar voor jou en je gezin, rekening houdend met jullie voorkeuren.